Joan Oller, director general

L’Experiència extraordinària

Aquest any 2023 és el centenari del traspàs de Lluís Domènech i Montaner, el genial arquitecte a qui l’Orfeó Català va encarregar el disseny i la construcció del Palau de la Música Catalana. En el projecte es buscava, alhora, proveir les millors condicions possibles per al gaudi de la música i també expressar, mitjançant l’arquitectura i ornamentacions, els valors que la música ha d’aportar a la societat. Entre els quals, principalment, la recerca de l’excel·lència, el respecte de la diversitat, la integració social i cultural i el suport a la innovació.

El Palau va ser pensat, també, per poder allotjar concerts de formats ben diversos: recitals de piano, música de cambra, música d’arrel, simfònica i, sobretot, per descomptat, música coral. De tots els formats, el més complex, però també el que ofereix una més amplia possibilitat expressiva, és el simfonicocoral. En aquesta temporada que presentem, tindrem la possibilitat d’escoltar moltes de les obres més emblemàtiques d’aquest format: els Requiem de Mozart i Brahms, La Creació de Haydn, el Cant de lloança de Mendelsohn, els oratoris El Messies i Israel a Egipte de Händel, la Novena de Beethoven (en el segon centenari de l’estrena), les Passions de Bach i també obres d’autors catalans, com El pessebre de Pau Casals i Stabat Mater de Brotons, entre d’altres.

El mateix any que moria Domènech i Montaner venien al món dues dones que serien referents de la història de la nostra Sala de Concerts: Victoria de los Ángeles i Alicia de Larrocha. Aquesta temporada les recordarem en diversos concerts d’homenatge per celebrar el centenari del seu naixement. En la programació hi haurà espai per als grans noms, però també per als joves talents emergents. Per a la música més coneguda i aquella que encara està per descobrir per la majoria dels melòmans. Són més de cent concerts, però tots pensats perquè siguin experiències extraordinàries. En el marc fantàstic ideat per Domènech, artistes i públic són convidats a fer de l’excepcionalitat un fenomen habitual i a gaudir d’experiències musicals úniques.