Mercedes Conde, directora artística

Connecta amb la Natura, re-connecta amb el Palau

La temporada passada vam convidar a reflexionar sobre la relació entre la humanitat i la tecnologia i, enguany, posem en relleu la relació entre la humanitat i la natura, que en ple segle XXI es manifesta de forma complexa a causa de les conseqüències que els avenços tecnològics promoguts per la humanitat hi han provocat: el canvi climàtic, la desforestació, la destrucció de la capa d’ozó o l’esgotament de les fonts naturals d’energia i les pandèmies.

Tanmateix, la relació primordial entre humanitat i natura és la que porta l’ésser humà a connectar amb la seva essència, el seu lloc a l’univers, on la natura és alhora hàbitat i refugi, on poder “re-connectar” amb l’essencial. En aquest context, seguim reivindicant l’experiència de la música en viu, perquè el so en viu és manifestació genuïna de la connexió entre l’ésser humà i les forces de la natura, mitjançant els sons: pura energia intangible.

Aquesta temporada la presència femenina és més notòria que mai, signe dels temps actuals. Així, la compositora convidada de la temporada és la terrassenca Elisenda Fàbregas, que va emprendre la carrera musical amb determinació fora de les nostres fronteres, i que descobrim ara en la seva maduresa. En l’esfera dels concerts, destaquen tres directores i dues compositores contemporànies al cicle Palau 100 que se sumen a l’usual estol d’artistes en què la paritat ja és un fet comú. També són artistes convidades Eugènia Balcells, pionera del videoart, i la poetessa Laia Llobera, nova generació d’un gènere literari en què cada cop és més habitual trobar dones. Al podi d’artistes convidats, s’hi sumen l’estudi Entangled Others i el compositor noruec Ola Gjeilo.

La propera temporada destaquen algunes cites de les quals el Palau se sent especialment ufanós. És el cas de la Passió segons sant Mateu de J. S. Bach liderada per Christoph Prégardien. L’atenció al talent local també es reforça amb l’inici de la residència artística al Palau del Trio Fortuny i la cloenda de la del Cosmos Quartet, així com la promoció de joves amb projecció internacional com ara les sopranos Katharina Konradi i Sara Blanch, la violinista María Dueñas i els pianistes Alexandra Dovgan, Ignasi Cambra, Dmytro Choni, Jaeden Izik-Dzurko i Anna Vinnitskaya.

Seguim interpretant obra dels compositors que ja han estat artistes residents, com Jörg Widmann, Joan Magrané, Salvador Brotons i John Adams, i estrenem noves obres dels compositors Benet Casablancas, Albert Guinovart, Miquel Oliu i Raquel García Tomás, entre d’altres, així com també recordem nombrosos compositors catalans del nostre extens patrimoni.

I un cop més deixem espai a la innovació i l’experimentació. Enguany ens atrevim amb nous gèneres, com el musical americà, amb clàssics com Sweeney Todd de Stephen Sondheim, i també convidem l’organista Juan de la Rubia a improvisar sobre l’obra de videoart d’Eugènia Balcells, sempre amb l’excel·lència artística com a premissa i amb l’objectiu d’atreure nous i variats públics.